DE TEEK EN ZIJN GEVAAR

teek

Beste knotters en knotsters,
Zoals jullie weten kun je van een tekenbeet Lyme krijgen. Sinds enige tijd is echter bekend dat teken ook het TBE-virus kunnen overbrengen. Hieronder nadere informatie over dit virus.

Door de zachte winter heeft het Tekenencefalitis virus , ook wel het TBE-virus genoemd, zich kunne uitbreiden tot binnen de Nederlandse grenzen. Het virus was al bekend in vele Europese landen en is nu voor het eerst geconstateerd in Nederland.
Besmetting met het virus verloopt meestal ongemerkt of met griepachtige klachten, maar het kan in ernstige gevallen hersenvliesontsteking veroorzaken.
Het RIVM heeft in ons land honderden reeën onderzocht. Van de zes dieren die positief werden getest op het virus, kwamen er vijf uit het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Momenteel lijkt het risico op besmetting zeer laag en vervolgonderzoek moet meer gegevens opleveren.

Verschillen
Er zijn een aantal verschillen tussen het TBE-virus en de ziekte van Lyme. De naam zegt het al; het TBE-virus is een virus en dus resistent tegen antibiotica. Dit in tegenstelling tot de ziekte van Lyme die, indien vroegtijdig geconstateerd, wel te behandelen is.
De besmetting van het TBE-virus kan sneller plaatsvinden dan besmetting met de ziekte van Lyme. Het TBE-virus zit namelijk in de speekselklieren van de teek en kan al binnen 15 minuten na vasthechting worden overgedragen.

Symptomen
In de meeste gevallen verloopt besmetting met het TBE-virus zonder symptomen. Indien er wel klachten ontstaan, gebeurd dat meestal in twee fase:

1: Binnen één tot drie weken na de beet: koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, algehele malaise. Dit duurt meestal twee dagen tot een week. Daarna verdwijnt de koorts een paar dagen.

2: Bij een aantal mensen komt de tweede fase tot uiting met hoge koorts, ernstige hoofdpijn, ontsteking van de hersenen en het hersenvlies. Een tot twee procent overlijdt aan deze infectie. Soms leidt de besmetting tot ernstige en blijvende aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Wat betekent dit voor ons?
In feite verandert er nog niets. We adviseren iedereen die in het groen ( natuur, bos en tuin ) werkt de huid bedekt te houden en bijvoorbeeld ook de broekspijpen in sokken te stoppen.
Onbedekte huid kan eventueel ingesmeerd worden met een middel dat 30% – 50% DEET bevat.
Controleer jezelf structureel en zo spoedig mogelijk na de werkzaamheden. Mocht je klachten krijgen: neem dan direct contact op met je huisarts.

Meer informatie over de ziekte van Lyme en het TBE-virus is te vinden op de website van het RIVM, klik hier